Trening iz oblasti ljudskih prava i debatovanja je realizovan za 20 nastavnika iz deset srednjih škola u regionu. Trajao je 4 dana i održan je u prostorijama organizacije za vreme dva vikenda: 14. i 15. i 21. i 22. marta 2009. godine.
Trening je omogućio povećanje nivoa znanja kod nastavnika o ljudskim pravima i njihovoj zaštiti, o dokumentima EU iz oblasti ljudskih prava, o pravima manjina, žena, pravima potrošača i pravima na zdravu životnu sredinu. U drugom delu treninga nastavnici su sticali znanja i veštine debatovanja koje će prenositi svojim učenicima na radionicama u školama.


Radionice o ljudskim pravima za mlade su počele da se realizuju početkom aprila i trajale su tri meseca, po jedna svake nedelje. Radionice su vodili nastavnici koji su završili trening i slične sadržaje o ljudskim pravima obradjivali sa grupama učenika iz deset srednjih škola u regionu. Škole obuhvaćene ovih programom su: Gimnazija „Svetozar Marković“, Gimnazija „Stevan Sremac“, Gimnazija „Bora Stanković“ i Prehrambeno hemijska škola iz Niša, Tehnička škola i Poljoprivredna škola iz Aleksinca, Srednja škola iz Svrljiga, Srednja škola iz Bele Palanke, Tehnička škola iz Vlasotinca i Poljoprivredna škola iz Prokuplja. Radionicama je ukupno bilo obuhvaćeno 200 mladih iz šest gradova u jugoističnoj Srbiji.


Trening o projektnom menadžmentu i izradi projekata po EU standardima za 20 učenika srednjih škola uključenih u program debatovanja održan je od 23 – 25. oktobra u Dečjem odmaralištu u Lipovcu. Uz podršku iskusnih trenera Dragana Petkovića i Nenada Stojanovića iz Protekte, mladi učesnici treninga su uspešno savladali postupak izrade zahtevnih EU aplikacija i razvijali ideje sa kojima će konkurisati za najbolje mini projekte u okviru budžeta projekta “Debate o ljudskim pravima”.

Nakon treninga učesnici treba u svojim školama da formiraju timove i razvijaju svoje predloge projekta. Od organizatora su preko mailing liste dobili aplikacije i uputstva za popunjavanje, sa rokom do kraja decembra. U toku januara komisija će pregledati pristigle prijave i odabrati 3 – 5 najuspešnija projekta koji treba da se realizuju u periodu od februara do maja meseca naredne godine.

Školsko takmičenje u debati održano je početkom novembra u Prehrambeno hemijskoj školi u Nišu, uz prisustvo učenika i nastavnika ove škole, ali i učenika i nastavnika Škole mode i lepote koji su došli da podrže svoje vršnjake.

Medjuškolsko debatno takmičenje izmedju Gimnazije „Stevan Sremac“ i Gimnazije „Bora Stanković“, održano je u Nišu, 15. decembra 2009. god. u prisustvu sedamdesetak mladih, učenika i nastavnika obeju škola, učenika Prehrambeno hemijske škole, kao i predstavnika Delegacije Evropske unije u RS.

Rezultati izbora najuspešnijih mini projekata:

Od 8 pristigla mini projekta koje su uradili mladi nakon završenog treninga o EU menadžmentu i izradi projekata, evaluativna komisija je, početkom januara, izabrala 4 mini projekta koji će biti finansirani iz budžeta projekta „Debate o ljudskim pravima“. Polazeći od ukupnog broja poena, lista izabranih projekata timova iz srednjih škola je sledeća:
1. Gimnazija „Bora Stanković“ iz Niša – Projekat “Imaš pravo na prava!”
2. Gimnazija „Stevan Sremac“ iz Niša – Projekat „Festival kratkometraznog filma na temu ljudskih prava”
3. Srednja škola iz Bele Palanke – Projekat „I vi ste deo društva“
4. Tehnička škola „Prota Stevan Dimitrijević“ iz Aleksinca – Projekat „Zajedno u zdrav život“
Projekti će se realizovati u periodu od marta do maja 2010 godine.

Raspored međuškolskih debatnih takmičenja:

 
DATUM
AFIRMATIVNI
NEGATIVNI
REZOLUCIJA
1. 23.02.2010 Prehrambeno-hemijska škola, Niš Gimnazija "Bora Stanković", Niš DA LI JE OPRAVDAN ABORTUS PRE 18-TE GODINE?
2. 03.03.2010 TŠ „Prota Stevan Dimitrijević”,  Aleksinac Tehnička škola,
Vlasotince
DA LI JE SMRTNA KAZNA OPRAVDANA?
3. 05.03.2010 Poljoprivredna škola „Radoš Jovanović Selja”, Prokuplje Poljoprivredna škola „Šumatovac”, Aleksinac DRAŽAVA TREBA DA OMOGUĆI 100% FINANSISKE NADOKNADE ZA VREME TRUDNIČKOG I PORODILJSKOG ODSUSTVA.
4. 10.03.2010 SŠ „Dušan Trivunac Dragoš”, Svrljig Prva niška gimnazija „Stevan Sremac”, Niš FACEBOOK – POZITIVNA POJAVA SAVREMENOG DRUŠTVA.
5. 19.03.2010 Gimnazija „Svetozar Marković”, Niš SŠ „Niketa Remezijanski”,
Bela Palanka
DA LI KAZNENA POLITIKA U SRBIJI UTICE NA SMANJENJE NASILJA U PORODICI?

DEBATNI TURNIR

Polufinalna i finalna takmičenja debatera pod nazivom „Kultura dijaloga“ održana su od 7 – 9. maja u Aleksincu i Nišu. U amfiteatru aleksinačke Tehničke škole su održane debate izmedju Poljoprivredne škole iz Prokuplja, Tehničke škole iz Vlasotinca, Poljoprivredne škole iz Aleksinca i Tehničke škole iz Aleksinca. Pobednik ovog polufinalnog takmičenja, tim Poljoprivredne škole iz Aleksinca, učestvovao je u finalnom takmičenju u Nišu.
U polufinalnom takmičenju u svečanoj sali gimnazije u Nišu, 8. aprila, učestvovale su škole iz Bele Palanke, Svrljiga, Prehrambeno hemijska škola iz Niša i gimnazije „Svetozar Marković“, „Bora Stanković“ i „Stevan Sremac“. Za finale se kvalifikovao tim gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša.

Veliko finale održano je na Dan Evrope, 9. maja, u Svečanoj sali Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“. Proglašenjem pobednika i dodelom nagrada završen je ovaj uspešno realizovan debatni turnir učesnika projekta. Prvo mesto osvojio je tim Gimnazije „Bora Stanković“, drugo mesto je pripalo timu Poljoprivredne škole „Šumatovac“ iz Aleksinca, a treće mesto je zauzeo tim Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“. Za najboljeg debatera proglašen je Vladimir Stevanović učenik Poljoprivredne škole iz Aleksinca.

Od 14. do 16. maja je u Sokobanji održan završni Evaluativni sastanak u okviru projekta „Debate o ljudskim pravima”, na kome su učestvovali debateri i učesnici radionica iz 10 škola uključenih u projekat, kao i zaduženi nastavnici. Rađena je evaluacija kako na nivou svake škole, tako i na nivou celog projekta, i dobijeni su značajni rezultati koji su zaokružili sliku o uspešnoj realizaciji projekta.

Na samom evaluativnom sastanku, na inicijativu srednjoškolaca je organizovana prijateljska debata između učenika i nastavnika, u kojoj su, kao i na samo turniru pobelili MLADI.

Copyright © Društvo za zaštitu i unapredjenje mentalnog zdravlja dece i omladine, 2009, Sva prava zaštićena, Dizajn: Baya