PROJEKAT „PRAVO DO LJUDSKIH PRAVA“

Projekat ima za cilj razvoj kulture ljudskih prava kroz promociju ljudskih prava i njihovu zaštitu u svakodnevnom životu. Takodje, cilj projekta je i povećanje znanja i razvoj svesti kod mladih ljudu u 6 gradova Jugoistočne Srbije, kao i podsticanje lokalnih akcija mladih u ovom delu Srbije koje bi vodile ka razvoju svesti o ljudskim pravima.
Projekat se realizuje u Nišu, Aleksincu, Sokobanji, Svrljigu, Beloj Palanci i Prokuplju.  Ciljna grupa su mladi od 15 do 19 godina iz 10 srednjih skola.
Glavne aktivnosti projekta su: trening, diskusije, kampanja, lokalne akcije, performans i završna konferencija. Teme treninga su iz oblasti ljudskih prava i njihove zaštite u svakodnevnici i iz oblasti akcionog planiranja. Preko 2000 mladih je obuhvaćeno aktivnostima projekta. Tokom implementacije projekta stvaraju se uslovi za medjuregionalno umrežavanje mladih i školskih institucija radi nastavka dalje saradnje na zajedničkim akcijama.
Implementacijom projekta se rešava problem nedovoljne informisanosti stanovništva, posebno mladih, o ljudskim pravima i načinu njihove zaštite u svakodnevnom životu, o institucijama koje su zadužene za zaštitu prava ali nedovoljno angažovane u toj oblasti, o pravima manjina čije nepoštovanje je često uzrok medjuetničkih sukoba, o potrebi poštovanja evropskih standarda u oblasti ljudskih prava radi bržeg ulaska naše zemlje u Evropsku Uniju, itd. Posebno je važno širenje informacija o ljudskim pravima u manjim lokalnim zajednicama gde je civilni sektor manje razvijen i gde su češći primeri kršenja ljudskih prava. Mladi iz ovih zajednica će moći da se povezuju i rade mrežne aktivnosti sa mladima iz Niša kao regionalnog centra.
Edukacijom i osnaživanjem mladih za samostalno delovanje omogućiće se brža demokratizacija našeg društva i povećani gradjanski aktivizam u oblasti ljudskih prava, kao jedan od uslova ulaska naše zemlje u evropsku zajednicu.

 
Copyright © Društvo za zaštitu i unapredjenje mentalnog zdravlja dece i omladine, 2007, Sva prava zaštićena, Dizajn: Baya